+36 30 944 76 26

#

Több ezer éves a legrégibb légkondicionáló

Irodát, lakást, autót már nehezen tudunk elképzelni légkondicionáló nélkül. Az éven belüli elektromos energia-csúcsfogyasztás már nem télre, hanem a nyári kánikula idejére is esett, jelezve, hogy egyre többen használnak valamilyen légkondicionáló berendezést. Az éghajlat egyre melegebb, és aggódunk, hogy mi lesz öt-tíz év múlva, de akárcsak jövőre is. Hogy is bírták ki eleink a nyári forróságot? Hát, klímáztak.

A több ezer éves perzsa építészeti kultúra egyik fő eredménye, hogy a forró sivatagi körülmények között is megfelelő klimatikus viszonyokat tudtak elérni a belső terekben. Mindezt úgy valósították meg, hogy a mai napig működő, tehát bizonyítottan fenntartható, megújuló energiára támaszkodó, tetszetős, „berendezéseket” építettek. De hogy is néz ki és hogy működött ez a klímaberendezés, amelyet lakóépületekhez, ciszternákhoz és mecsetekhez is használtak?

Olyanok, mint valami nagy kémények az ősi iráni városok sziluettjében. A tornyok tetején lévő függőleges tengelyű nyílások vezetik be a szelet a belső terekbe, hogy biztosítsák a kellemes belső komfortot. Ez az építészeti elem jól illusztrálja a kompatibilitást az építészeti tervezés és a természeti környezet között, prezentálja a megújuló energia és funkció alapján a fenntarthatósági elveket.

A szél egyike azon fontos elemeknek, amelyek alapján az éghajlatot tanulmányozzuk, és nem mellékesen az egyik fontos eleme a kellemes komfort kialakítása érdekében megtehető intézkedéseknek a forró éghajlati régiókban. Ez azért lehetséges, mert a szél aktuálisan nyomáskülönbséget teremt a külső falakon, ami hatással van a természetes szellőzésre és így az épület belső léghőmérsékletére. Az építészeknek a szél az ókorban (is) fontos tényező volt az épületek tervezésénél. A szél hatása a hőérzetre a konvekciós hatáson keresztül érvényesül, mivel a levegő behatol, áramlik a belső terekben.

A szél tehát nagy figyelmet kapott a városok tervezésében, és különösen azokban a városokban, ahol forró az időjárás – remek példa errel Yazd, ahol ezek a széltornyok jelenleg is láthatók. A Perzsa-öböl északi partja és az Ománi-öböl mentén az építészek tudták, hogyan lehet a tengeri szellőt hatékonyan felhasználni. Az általuk kidolgozott tervezési módszerekkel elérték, hogy a széltornyok nyílásaival maximális lehessen a természetes szellőzés.

A széltorony

A széltornyot Irán nagyvárosaiban úgy nevezik, „badgir”, amelynek jelentése: szélcsapda. Az első történelmi bizonyítékok a széltorony létét illetően a Krisztus előtti, negyedik évezredig nyúlnak vissza.

A széltornyok fel vannak osztva több függőleges válaszfallal belső légcsatornákra vagy aknákra. Az aknák teteje a torony fején végződik, és az oldaluk kifelé meg van nyitva. Az áramlás a széltorony egyes oldalain két irányba történik egyszerre, felfelé és lefelé is, nevezetesen, mindig a szél felőli nyílás lesz a bemeneti és a szélárnyékos nyílás lesz a kimeneti, illetve fordítva.


A legtöbb széltorony, különösen a négyutas típus, válaszfalakkal van osztva. Az egyik akna mindig a szél bevezetése érdekében működik, és a másik akna pedig a benti kidobandó levegő kieresztésére szolgál. Ezek vezetik el a fülledtséget a nappali térből, részben kéményhatás-szerűen. A kéményhatás azon az elven alapul, hogy a levegő sűrűsége csökken a hőmérséklet emelkedésével. A hőmérsékletkülönbség az épület belső és külső részei között nyomáskülönbséget hoz létre, ami légáramlatokat eredményez.

Párásítás

Az átlagos relatív páratartalom, azaz a légnedvesség a meleg és száraz régiókban igen alacsony; szükség lenne magasabb belső páratartalomra. A széltornyokat úgy használják, hogy a lakásban a légáramlás és a párolgás révén is növeljék a komfortot. A széltoronyban a légáram először egy kőből épült vízmedencén és egy „szökőkúton” halad át. Ezután lép be a levegő az épületbe, és így szállít nedvességet az épület különböző tereibe. Ezt már nyugodtan nevezhetjük hűtőtoronynak – amely adiabatikusan hűti a levegőt –, vagy más néven klímaberendezésnek.

 

(VGF SZAKLAP)

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok