+36 30 944 76 26

#

1 millió forint kavitációs kazán fejlesztésre


2015 tavaszán megjöttek a fecskék, és előbújtak újra a kavitációs kazánforgalmazók és -feltalálók. Ez legalább a második hullám lehetett, ugyanis 2012-ben már volt szerencsém találkozni Szunyog Gyula úrral, aki akkor a Perun Alternatív Energia Kft. ügyvezetőjeként mutatkozott be.

Egy szlovák TÜV által bemért és minősített berendezést telepített a budaörsi Ipari Parkban, melynek mérését megejthettük a helyszínen. Balajti Zsolt kollégámmal kaptunk az alkalmon; végre elérhető távolságba került a csoda! A helyszínen már gyanús volt a beépítés „hidraulikája”, 20×2 mm-es Pex-Al-Pex csővel kötötték az osztóra a 60 kW-osnak mondott kavitációs kazánt. Sajnos megint nem sikerült áthágni a földi fizika határait, a TÜV tanúsítás ellenére 0,5-0,6 közti COP értékeket mértünk az előállított vízhőmérséklet függvényében. A szlovák TÜV jegyzőkönyv egyik nagy hibája, hogy szlovák nyelven íródott. Annyit azért sikerült kisilabizálni belőle, hogy a mérést kérő cég „gyári adatként” bemondta a 4,7-es COP értéket, míg a TÜV mérése 2,18-at mutatott ki. Ez persze pont akkora képtelenség, mint a 4,7… A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség hivatalosan kért állásfoglalást a szlovák TÜV-től, hogyan is volt ez a minősítés. Zoltán Attila a következő választ kapta: „Jaj, hát az már nem érvényes, levettük a honlapról, egy munkatársunk tévedése volt.”

Kavitálunk:

A hasonló találmányok működésének közös alapelve a kavitáció, ami régóta, de sokak által nem eléggé ismert fizikai jelenség, s így kellőképpen vissza lehet élni ezzel a tudatlansággal.
A kavitációt mesterségesen, céltudatosan idézik elő ezekben a gépekben: speciálisan kialakított víztérben villanymotorral forgatnak furatokkal ellátott „kavitációs testet” (gyűrűt, dobot, tárcsát), a képződő, majd összeroppanó kavitációs gőzbuborékokból keletkező hő felmelegíti a vizet – vagyis a villamos árammal végzett mechanikai munkát alakítják hővé. Ez eddig teljesen rendben is volna (bár kétszeres energiaátalakítás = kétszeres veszteség), ha feltalálóik (gyártóik, forgalmazóik, telepítőik) nem állítanák magabiztosan és nagy hangon, hogy a keletkező hőenergia többszöröse a befektetett villamos energiának, ami viszont abszolút képtelenség, teljesen ellentmond az energia-megmaradás alaptörvényének. Ugyanezt a hőt természetesen máshogy is elő lehetne állítani: a víz akkor is melegedne, ha csak „simán”, kavitáció nélkül kevergetnénk, akár villanymotorral, akár kézzel, akár mixerrel, akár fakanállal – legfeljebb, hál′ istennek, nem képződhetnének a berendezést roncsoló üregek (latinul cavus: kiváj, angolul cavity: üreg) a felületeken.

Tavaly egy nagyon alternatív – elnézést, úgy látszik, feledhető nevű és fontosságú – weboldalon szép kiállítású grafikával, kevés helyesírási hibával kavitációs kazánokra vettek fel előjegyzést. Vesztükre volt lehetőség hozzászólások posztolására. Hirtelen ötlettől indíttatva az alábbi szöveget helyeztem el az oldalon:

"Tisztelt Feltaláló Urak és Értékesítő Divízió!

Nagy örömömre szolgál, hogy a nemzetközileg elismert magyar szürkeállomány néhány jeles képviselője azért itthon maradt. Mint az előző hozzászólásból is látszik, egy korszakalkotó találmány eleinte nem talál osztatlan elismerésre. A minőségi weboldal bizonyára nagy segítség a termék elismertetésében és az értékesítésben, de jótékony hatású lenne a szakmabeliek kétségeinek eloszlatására egy mérés, ha nem is mindjárt a TÜV-nél, de egy a szakmát gyakorló, mérésekkel is foglalkozó cégnél. Ez irányú szolgálatainkat szeretném az önök figyelmébe ajánlani, a szokásostól eltérő módon.

Egy mérési szolgáltatásnak mindig szabott ára van, és a mérési eredménytől függetlenül azt ki kell fizetni a megrendeléskor. A kölni TÜV-nél is ez az eljárás, két éve rendeltünk egy mérési szolgáltatást, onnan tudom. Ebben az esetben – mivel lelkes támogatója vagyok az új fejlesztéseknek, és magam is, szerény lehetőségeimhez képest, igyekszem újszerű megoldásokat adni az épületgépészetnek – felajánlok egy gavalléros szponzorálást, támogatást, anélkül, hogy önök kérték volna. A berendezésük mérését elvállaljuk 100 000 Ft bruttó áron, duplikált méréssel: kétféle műszer a villamos hálózati oldalon, és két különböző hőmennyiségmérő a fűtési oldalon, ahol a leadott hőteljesítményt ellenőrizzük. Amennyiben az önök által publikált hatásfok megegyezik egy villamos fűtőbetét hatásfokával (bojler, olajradiátor, vasaló, vízforraló stb.), akkor nem tudjuk támogatni a fejlesztésüket anyagilag, mert még nem találták meg az igaz utat a zéró energia kicsatolásának irányában. Ebben az esetben örömmel átvesszük az önök készülékét az Épületgépészeti Múzeum részére, nehogy véletlenül megtévesszen egy energiamegtakarításra vágyó vásárlót, ez nyilvánvalóan cégüknek is nagyon kellemetlen esemény lenne. A készüléken kicsiny emléktábla jelzi majd az utókornak, hogy az önök cégének az adománya.

Amennyiben a „kavitációs kazán” COP értéke nagyobb 1-nél (azaz egynél) – vagyis a szolgáltatott kalorikus teljesítmény magasabb a felvett villamos teljesítménynél –, akkor érdemes támogatnunk a fejlesztést, így önök átvehetnek a pénztárban 1 millió forintot, ami cégünk csekély hozzájárulása a technikai fejlődéshez. Keressék a Kardos Labor Kft.-t, sorszámot és időpontot munkaidőben a 402-0478 telefonszámon kaphatnak.

További sok sikert és becsületes felelősségvállalást kívánok tevékenységükhöz.
Kardos Ferenc"

A hozzászólásom némi indulatot válthatott ki az érdekeltekben, mert már másnap agresszív férfihang okított telefonon keresztül, hogy mit is képzelek én. Sokkal szelídebb hangon bejelentkezett Károlyi Kálmán is, a feltaláló, hogy őt érdekelné az 1 millió forintos ajánlatunk, és behozna egy kavitációs gépet mérésre. Néhány héten belül meg is jelent csinos munkásruhában, két szerelés közt beugrott hozzánk. Hát igen, nem lehet mindig csak feltalálni, valamiből meg is kell élni. Nem árultam el, hogy időközben lett már egy kavitációs kazánunk, Pécelről hozta be egy úr, aki úgy érezte, nagyon be lett csapva. Károlyi úr kérdezte, mikor lesz a mérés, mert az Óbudai Egyetemről hozna magával egy szakértőt. Megállapodtunk egy időpontban, amikorra meghívtam Benécs Józsefet is (ő a Szent István Egyetemről érkezett), aki hozta magával a saját fejlesztésű, Energiamonitor nevű műszert, amely COP érték közvetlen kijelzésére is képes, sok egyéb adat mellett.

Egyszer aztán felvirradt a mérés napja, de a feltaláló és a szakértője nem érkezett meg. Azért a magunk megnyugtatására elvégeztük a mérést, feltalálói hitelesítés nélkül. A masina bekapcsolás után hozta a legjobb formáját, amíg a fűtővíz előremenője 30 °C körül volt, majd ahogy nőtt az előremenő, úgy csökkent a leadott teljesítmény és a COP érték, ez utóbbi egészen 0,6-ig. A legjobb pillanatokban a leadott termikus teljesítmény 3,1 kW volt. Ezt lehetne már csodaként is kezelni, mert a villanymotor adattábláján a felvett villamos teljesítmény 2,2 kW! Ha ezt a két számot osztanám el, akkor a COP lehetne 1,59 is, de nem oszthatom, mert a motor nem támogatja az efféle találmányokat, és eléggé el nem ítélhető módon 3,5 kW villamos teljesítményt vett fel a hálózatból. Ebből viszont az következik, hogy a COP nem több, hanem kevesebb 1-nél.

Mit is jelent ez? Annyit mindenképpen, amit eddig is tudtunk, hogy a villamos árammal való hőtermelés a létező legdrágább energiaforma. Most változott a helyzet, lett egy még drágább… Vagy ahogyan Balajti Zsolt mondta ez ügyben: lehet ennél még drágábban is fűteni, például gyémánttal… Végtére az is szén!

Néhány hét múlva megérkezett a feltaláló is, és mondanom sem kell, eléggé sértve érezte magát, hogy nem kapott egymillió forintot, viszont mi is újra ingyen dolgoztunk az áltudományokkal vívott harc mezején. Az úriember olyannyira megsértődött, hogy odavágta, neki már gyára van Kínában! Tessék, a végén még kiegyenlít a kis játékunkban! Szavai alátámasztására előhúzott egy kínai–angol brossurát a Beijing Tongle Xinsheng energy saving Engineering Co. Ltd.-től, amelyben benne volt Károlyi Kálmán úr is a vezetőséggel fotózkodva. A brossura a szerkesztőségben bármikor megnézhető, addig is megosztanánk néhány oldalt olvasóinkkal. A katalógusban két kavitációs dokumentum is látható, illőn bekeretezve.

Az egyik egy Szabadalmi Hivatali bejelentés, melyben tudomásul veszi a Hivatal, hogy Tóth Viktor szabadalomtulajdonos jogutódja Károlyi Kálmán. Ezek szerint az eredeti agytröszt Tóth Viktor Gyöngyösfaluból. A másik dokumentum „(german) identification certificate” néven került be a rokokó stílusú képkeretbe. Valójában a szöveg nem német, hanem magyar, címe szerint „szakértői jelentés”, de annak csak a címoldala, azt tartalmazza, hogy milyen berendezést milyen műszaki környezetben vizsgáltak. A mérés eredménye, amely az ÉMI-TÜV SÜD-nél készült, jótékony homályban marad egy másik, nem publikált oldalon.

De hát akkor a kavitációs kazán semmire sem jó? Dehogynem, csak a villanymotort kell leszerelni róla, és a helyére egy vízturbinát csatlakoztatni! Így már jó lehet a szaldója a készüléknek, ingyenes vízenergiából valóban ingyen hőenergiát állít elő. Ki is vehetné a hasznát egy ilyen találmánynak? Bárki, akinél vízesés van a kert végében.

 

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok